Borov med jedan je od najređih proizvoda u celom svetu. Njegova impresivna boja, karakteristični odsjaj i izuzetno gusta tekstura čine ga posebnim. Ima ukus poput karamele.

Nutricionistički profil mu je odličan, kao i kulinarska upotreba. Kristalizacija čistog borovog meda je jako spora. U stvari, ovaj med će ostati tečan 18 meseci ili više ako se pravilno čuva. Bez obzira da li tražite zdravu hranu ili prirodno lekovito sredstvo, borov med ulazi u uži izbor.

Sve ove navedene karakteristike, u kombinaciji sa njegovim prirodnim svojstvom da ne kristališe i bogatim sastavom elemenata u tragovima - čine da borov med zadovoljava kriterijume i najzahtevnijih potrošača. Zato, kad god imate priliku - uživajte u ovoj prepoznatljivoj vrsti meda koju nam priroda velikodušno daruje.

Borov med proizvode pčele koje sakupljaju mednu rosu (šećerni sekret) od vrste insekata pod nazivom Marchalina hellenica - koji žive na sokovima određenih borova. U ovom slučaju, pčele sakupljaju nektar iz medne rose koju izlučuju insekti koji se hrane borovim nektarom/sokom.

Borov med u ishrani

Borov med je uglavnom prilično taman i gust u poređenju sa svetlijim sortama meda. Ima prilično prijatan ukus koji potiče od soka od bora. Ovo je takođe jedan od onih vrsta meda koji čine savršenu i mnogo zdraviju alternativu stonom šećeru.

Borov med se naročito dobro kombinuje sa crnim čajem - i tada poprima najbolji ukus.

Borov med je takođe odličan kada se koristi kao namaz po tostu, proizvodima od testa ili kada se koristi kao začin za voćna dezertna jela. Mnogi kreativni kuvari vole da dodaju borov med kako bi dobili malo slatkoće u raznim slanim jelima.

Osim upotrebe u kulinarske svrhe, borov med se, kao i mnoge druge vrste meda, može pohvaliti nekim neverovatnim zdravstvenim prednostima.

Borov med zdravstvene prednosti

Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima, borov med se može naneti direktno na kožu kao lekovito sredstvo. Pomaže u ubrzanju procesa zarastanja rana, opekotina i ogrebotina. Oni koji ga koriste kao lekovito sredstvo potvrđuju ovu njegovu efikasnost.

Borov med takođe ima jača antioksidativna svojstva od cvetnih sorti meda. Razlog tome je što sadrži visok nivo flavonoida i fenolnih jedinjenja. Antioksidanti su važni jer oni pomažu u zaštiti organizma od slobodnih radikala.

Ono što većina ljudi povezuje sa slobodnim radikalima je prerano starenje. Međutim, fizičko starenje je jedan od najmanjih problema kada je u pitanju šteta koju nanose slobodni radikali. Bolesti srca, karcinom, Alchajmerova bolest i makularna degeneracija su puno ozbiljnija medicinska stanja koja mogu biti povezana sa slobodnim radikalima. Dakle, borov med nam može pomoći u zaštiti od slobodnih radikala.

Šta kažu naučne studije?

Naučna studija iz 2007. godine proučavala je razlike između meda koji potiče od nektara i od medne rose. Zaključak je bio sledeći: med od medne rose bolji je antioksidans od meda dobijenog od nektara.

Studija iz 2012. godine je takođe sprovela neka istraživanja o sortama meda. Cilj je bio uporediti svojstva 18 različitih vrsta meda. Testiranje je obuhvatilo i cvetni i borov med. Istraživači su otkrili da je med od bora bolji od svih ostalih vrsta meda - s obzirom na njegova jaka antibakterijska svojstva.

Studija iz 2009. godine je potvrdila da je borov med jedna od najboljih alternativa šećeru. Kao prirodni zaslađivač pružao je ljudskom telu neophodne minerale. Istraživači navode da je med od bora posebno dobar izvor kalijuma.