Livadski med je potpuno prirodni med, dobijen od najraznovrsnijeg livadskog cveća. Izuzetnog je kvaliteta i prefinjenog ukusa.

Livadski med je prirodni izvor šećera, sladak i mirisan, daleko hranljiviji i zdraviji od običnog šećera ili veštačkih zaslađivača. On sadrži antioksidante i specijalne enzime koje naše telo prilično lako vari u odnosu na druge zaslađivače.

Pruža vam energiju, a preporučuje se i za decu ili bilo koga ko se oporavlja od bolesti, iscrpljenosti ili stresnog perioda.

Šta je livadski med?

Ako je med označen kao „Livadski med“, to obično znači da je područje sa kojeg su pčele sakupljale nektar bilo na livadi. Livade su otvorena polja na kojima se nalaze različite vrste biljaka i trava.

Livade se nalaze u raznim okruženjima. Tu spadaju alpske livade (smeštene u planinama na visokim uzvišenjima), obalne livade, vlažne livade itd.
Bilo koja od ovih livada može podržati koloniju medonosnih pčela ako ima dovoljno biljaka za obezbeđivanje dovoljne količine nektara.

Najbolje livade za medonosne pčele su one koje imaju puno polena i nektara za sakupljanje od strane pčela. Livade pune deteline ili divljeg cveća savršene su za kolonije da sakupljaju velike količine nektara kako bi stvorile veliku količinu meda.

Takođe je važno da livade na kojima se pčele hrane ne sadrže štetne pesticide i hemikalije.

Kako pčele proizvode livadski med?

Livadski med se proizvodi približno kao i svaka druga vrsta meda.
Onog trenutka kada medonosna pčela sakupi livadski nektar, on se pomeša sa enzimima u ustima pčela. Ova vrsta plečinjeg enzima se izlučuje iz pčelinjih žlezda.

Kada se medonosne pčele vrate u košnicu, one će ispustiti nektar koje su sakupile među sobom, dalje mešajući nektar sa „pčelinjim enzimom“ i tako smanjujući sadržaj vode i pretvarajući nektar u med.

Zatim će livadski med odložiti u voštane ćelije, ali u ovom trenutku sadržaj vode će biti previsok. Da bi smanjile sadržaj vode, pčele će lepršati krilima iznad voštane ćelije, što će zauzvrat dovesti do isparavanja dela vode.
Kada završe ceo postupak, livadski med će imati sadržaj vode približno ispod 20%.

Jedina razlika između livadskog meda i ostalih vrsta meda je ta što livadski med proizvode pčele koje sakupljaju nektar u livadskom okruženju.
Zašto je dobro da konzumirate lokalni livadski med?

Lokalni livadski med sadržaće polen biljaka iz vašeg područja.

Savetuje se da konzumirate lokalni med ako imate sezonske alergije kako biste vremenom ublažili simptome.

Stoga je konzumiranje lokalnog livadskog meda svakako preporučljiva opcija pri odabiru meda za borbu protiv alergija. To je zato što će sadržati polen i nektar različitih lokalnih biljaka i cvetova.

Konzumiranje masovno proizvedenog meda neće imati isti efekat na vašu polensku groznicu/sezonske alergije, budući da nije prilagođen vašem lokalnom okruženju.

Livadski med: zdravstvene prednosti

Redovno konzumiranje meda je izuzetno zdrava navika, ali samo ako je med visokokvalitetan, prirodni i neobrađen.

Livadski med ima antimikrobno i antiseptično delovanje, ali i mnoga druga lekovita svojstva, efekat podsticanja energije i antioksidativni potencijal.
Sadrži antimikrobne elemente kao što su polifenoli sa antibakterijskom aktivnošću.

Zahvaljujući svom antiseptičkom i antimikrobnom delovanju, livadski med pomaže kod infekcija respiratornog trakta i ublažava bol u grlu i kašalj.
Smatra se da su snažni polifenoli prisutni u livadskom medu delimično odgovorni za antikancerogeni i imuno-stimulirajući efekat meda.

Livadski med, upotreba

Livadski med može da se koristi kao prirodni zaslađivač, naročito za biljne čajeve.

Može da se konzumira samostalno, i to na sledeći način: jedna kašika meda na prazan stomak, oko pola sata pre obroka.

Livadski med, kao i bilo koju drugu vrstu meda, ne treba nikako dodavati u tople, već u prohlađene napitke i jela - jer je poznato da toplota uništava korisna svojstva meda.

Livadski med se ne preporučuje dijabetičarima i osobama alergičnim na med i pčelinje proizvode.