Kurkuma, med i cimet u kombinaciji imaju brojne zdravstvene koristi.
Ovi prirodni sastojci su pristupačni, imaju minimalno kalorija i lako ih je koristiti.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji ima prepoznatljiv žuti pigment i obično je dostupna u mlevenom obliku. Kurkuma se već dugi niz godina koristi u azijskim zemljama za lečenje različitih zdravstvenih problema.

Ovaj ''zlatni'' začin ima izražena antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Bogata manganom, gvožđem, vlaknima, vitaminom B6, vitaminom C, kalijumom i magnezijumom, tajna ovog drevnog začina je kurkumin - jedinjenje koje je dobro proučeno zbog svojih zdravstvenih blagodeti, uključujući potencijal čišćenja jetre.

Budući da upala može igrati ulogu u nastanku mnogih bolesti, kurkuma se takođe proučava kao moguća terapija za brojne bolesti.

Cimet

Cimet je jedan od najpopularnijih začina na svetu, sadržan u svemu, od kafe i kolača do smutija.

Pored prijatnog ukusa, cimet je hiljadama godina cenjen u ajurvedskoj medicini zahvaljujući svojoj sposobnosti da leči čitav niz zdravstvenih problema.

Cimet dolazi u mlevenom obliku i u obliku štapića.

Istraživanja sugerišu da cimet smanjuje nivo glukoze u krvi, verovatno pojačavanjem dejstva insulina u telu.

Cimet takođe može imati blagotvorno dejstvo na holesterol.

Samo obratite pažnju. Cimet koji se nalazi u većini prodavnica jeste tzv. kineski cimet, koji nije baš najzdravija opcija zbog visokog prisustva kumarina - koji mogu biti štetni za jetru. Zato potražite cejlonski ili pravi cimet, koji gotovo da nema kumarine.

Med

Med je poznat po svojim neverovatnim zdravstvenim blagodetima, pre svega zahvaljujući svom antioksidativnom, antibakterijskom i anti-inflamatornom delovanju.

Kurkuma i med i cimet - zdravstvene prednosti

Kurkuma i med i cimet nude ogromne antiinflamatorne prednosti koje mogu pomoći u sprečavanju dugotrajne upale i smanjenju podložnosti nizu bolesti.

Kurkumin pronađen u kurkumi je toliko snažno antiinflamatorno usmeren na više delova puta upale, da se njegova efikasnost podudara sa efikasnošću nekih anti-inflamatornih lekova.

Protiv-upalna svojstva cimeta potiču od sposobnosti ovog začina da inhibira oslobađanje arahidonske kiseline koja je „zapaljenska masna kiselina“. U borbi protiv upale, kurkuma i med i cimet se savršeno dopunjuju.

Moćni antioksidanti

Veruje se da je oksidativno oštećenje izazvano slobodnim radikalima jedan od primarnih mehanizama mnogih bolesti. Međutim, kurkumin ima potencijal da bude moćan antioksidans koji, zahvaljujući svojoj hemijskoj strukturi, može potencijalno neutralizovati slobodne radikale.

Poput kurkume, cimet sadrži moćne antioksidativne polifenole. Zapravo, cimet bi mogao biti jedna od najgušće upakovanih antioksidativnih supernamirnica za koje znamo.

Kurkuma i med i cimet su moćna antioksidativna i protiv-upalna kombinacija koja pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, pomažući u sprečavanju oksidativnih oštećenja i održavajući nas zdravima.

Kurkuma i med i cimet - kako se koriste?

Da uvrstite kurkumu i med i cimet u svoju redovnu ishranu ne može biti jednostavnije. Ne samo da su sami po sebi ukusni, već zajedno daju slasnu toplinu čitavom nizu slatkih i slanih jela.

Pomešajte po 1 kašičicu kurkume u prahu i meda sa 1/2 kašičice cimeta u maloj plastičnoj posudi.

Ili, možete da skuvate 3 do 4 šolje vode, a zatim dodate 2 kašičice kurkume u prahu i dobro promešate. Neka se krčka na tihoj vatri još oko 5 do 10 minuta, a zatim dodajte prstohvat cimeta, te procedite čaj od kurkume i cimeta u šolju. Kada se čaj malo prohladi, dodajte kašičicu med i konzumirajte dok je još sveže.