Matični mleč, lepljivi sekret pčela radilica, smatra se jednom od najzdravijih namirnica na planeti.

To je ista supstanca kojom se hrane sve larve u koloniji. Kada je pčelinjem društvu potrebna nova matica, mala grupa larvi se hrani velikim količinama matičnog mleča, a ta promena u ishrani podstiče razvoj larvi u matice.

Matični mleč od medonosnih pčela je jedan od najčešće korišćenih dodataka ishrani koji se koristi.

Sadrži obilje hranljivih sastojaka kao što su proteini, minerali i vitamini. Zahvaljujući svom bogatom hranljivom sastavu, matični mleč pomaže u lečenju različitih bolesti.

Šta je matični mleč i od čega se sastoji?

Matični mleč je supstanca koju medonosne pčele proizvode kao hranu za pčelu maticu - koja joj pomaže da postane veća i dugovečnija od ostalih pčela.

Matični mleč je zapravo lepljivi sekret pčela radilica. Sačinjen je od vode, ugljenih hidrata, proteina i masti.

Zanimljivo je da još uvek nije poznata kompletna hemijska građa matičnog mleča. Međutim, smatra se da pozitivni efekti na zdravlje potiču od jedinstvenih proteina i masnih kiselina sadržanih u matičnom mleču. Tu spadaju devet glikoproteina koji su zajednički poznati kao glavni proteini matične mleči i dve masne kiseline, trans-10-hidroksi-2-decenska kiselina i 10-hidroksidekanska kiselina.

Matični mleč takođe sadrži nekoliko vitamina B grupe i minerale u tragovima.

Neki od vitamina koji su prisutni u matičnom mleču uključuju:
Tiamin (B1)
Riboflavin (B2)
Pantotenska kiselina (B5)
Piridoksin (B6)
Niacin (B3)
Folna kiselina (B9)
Inozitol (B8)
Biotin (B7)

Važno je napomenuti da se sastav hranljivih sastojaka znatno razlikuje od izvora matičnog mleča.

Matični mleč - zdravstvene prednosti

Matični mleč ima antioksidativne, antibakterijske i antiinflamatorne efekte. Takođe može pomoći u snižavanju nivoa holesterola i krvnog pritiska.

Za matični mleč se široko tvrdi da smanjuje upale i oksidativni stres.

Takođe može pozitivno uticati na nivo holesterola i time smanjiti rizik od srčanih bolesti. Iako tačan mehanizam ovog dejstva ostaje nejasan, specifični proteini u mleču mogu pomoći u snižavanju nivoa lošeg holesterola u krvi.

Matični mleč - koji se koristi oralno i lokalno - može podržati zarastanje rana i druga upalna stanja kože. Poznato je da ima antibakterijski efekat, koji može održati rane čistim i bez infekcija.

Matični mleč može zaštititi srce i kardio-vaskularni sistem smanjenjem krvnog pritiska. Naime, specifični proteini u mleču opuštaju ćelije glatkih mišića u venama i arterijama, smanjujući tako krvni pritisak.

Matična mleč takođe može poboljšati kontrolu nivoa šećera u krvi i insulinsku rezistenciju, smanjenjem oksidativnog stresa i upale.

Matični mleč zahvaljujući svom antioksidativnom dejstvu može pojačati rad mozga.

Takođe može poboljšati prirodni imunološki odgovor tela na strane bakterije i viruse.

Matični mleč takođe može lečiti simptome povezane sa menopauzom.

U kojim oblicima je dostupan matični mleč?

Istraživanja su pokazala da matični mleč hidrolizovan pomoću enzima ima više antioksidativnog delovanja od običnog mleča. To znači da je hidrolizovan oblik matičnog mleča efikasniji kao antioksidans - što znači da je bolji u sprečavanju oštećenja ćelija od slobodnih radikala.

Liofilizovan matični mleč je dugo stabilan i zadržava većinu svojih prednosti kada se čuva na sobnoj temperaturi - pa stoga predstavlja dobar izbor za ljude koji svoj matični mleč ne potroše brzo.

Zamrznuti matični mleč je takođe jako dobra opcija. Istraživanja su pokazala da zamrzavanje pomaže boljem održavanju kvaliteta matičnog mleča u poređenju sa njegovim čuvanjem na sobnoj temperaturi ili u frižideru.
Postoje i tečne formulacije mleča, ali one često sadrže konzervanse, a ponekad i malo meda za poboljšanje ukusa. Stoga, ovaj oblik matičnog mleča definitivno nije najbolji izbor.

Matični mleč - upotreba i doziranje

Kada se uzima kao dodatak ishrani, matični mleč je dostupan u svom prirodnom stanju - supstanci nalik gelu - ili u obliku praha ili kapsula.

Zdravstvene koristi matičnog mleča su primećene u širokom rasponu doza. Trenutna istraživanja podržavaju moguće koristi od 300 - 6.000 mg matičnog mleča dnevno.

Matični mleč se takođe može lokalno naneti na kožu i ponekad je uključen u komercijalne proizvode za negu kože.
Ako nikada ranije niste koristili matični mleč, najbolje je započeti sa vrlo malom dozom kako biste izbegli ozbiljne alergijske reakcije i neželjene efekte.

  • Osobe koje su alergične na ubod pčele, med i pčelinje proizvode - ne bi trebalo da konzumiraju matični mleč.