Med i slatko grožđe u kombinaciji su izuzetno lekovita mešavina. Ovaj miks suvog voća i meda predstavlja bogat izvor minerala i proteina.

Svaki specijalista za ishranu uvek preporučuje pregršt suvog voća sa medom kako bismo bili zdravi i u formi. Iznad svega, to je najbolja užina jer je i ona zdrava i ukusna.

Postoji širok spektar suvog voća koje možete izabrati, a svako od njih pruža jedinstvene prednosti. Suvo grožđe je puno proteina, minerala, vitamina i dijetalnih vlakana.

Med se koristi kao lek više od 5000 godina. To je savršeni prirodni zaslađivač koji pčele proizvode pomoću nektara iz cveća. Med je zaista čudesna hrana, a med i slatko grožđe u kombinaciji zaista mogu da učine puno za vaše zdravlje.

Med i slatko grožđe - prednosti za zdravlje

Suvo grožđe je bogat izvor vlakana, gvožđa, kalcijuma i drugih osnovnih hranljivih sastojaka. Pruža vam energetski podstrek i pomaže da vaša koža i kosa budu zdravi i negovani.

Sprečavanje anemije

Suvo grožđe sadrži veliku količinu gvožđa. Iz tog razloga med i slatko grožđe mogu da posluže kao prirodni lek za anemiju. Da biste povećali apsorpciju gvožđa iz biljne hrane, istovremeno treba da jedete vitamin C, koji se nalazi u svežem voću i povrću, posebno u jagodama, citrusima, dinji, kiviju, paradajzu itd.

Bolje zdravlje srca

Med i slatko grožđe pomažu u jačanju ukupnog kardiovaskularnog zdravlja. Takođe pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Antioksidanti u medu slični fenolima, flavonoidima i organskim kiselinama dovode do smanjenja rizika od srčanog udara.

Povećavanje energije

Med i slatko grožđe je sjajan miks za podsticanje energije. Obe namirnice su prepune ugljenih hidrata i kalorija, što pruža trenutnu energiju. Stoga, kad god se osećate umorno i usporeno, samo uzmite malo ove smeše i spremni ste za polazak u nove akcije!

Bolji vid

Med i slatko grožđe su mešavina prepuna antioksidanasa - koji pomažu telu na razne načine. Polifenolni fitonutrijenti pomažu da se oslobodite slobodnih radikala koji štete vidu i uzrokuju degeneraciju očnih mišića. Tako med i slatko grožđe poboljšavaju vid i celokupno zdravlje očiju.

Jačanje kostiju

Ako se borite sa bolovima u zglobovima ili imate slabe kosti, suvo grožđe je pravi izbor. Sadrži kalcijum koji pomaže u jačanju kostiju. Jedenje suvog grožđa pomaže u povećanju gustine kostiju, a takođe smanjuje rizik od artritisa i gihta.

Bolja probava

Suvo grožđe je bogato vlaknima koja pružaju laksativni efekat. Zdrav unos suvog grožđa može pomoći u ublažavanju zatvora, održavanju redovnog pražnjenja creva, kao i uklanjanju toksina i otpadnih proizvoda iz našeg tela.

Dnevno uzimanje 1-2 kašičice mešavine meda sa suvim grožđem takođe će smanjiti probleme sa varenjem kod dece i odraslih.

Povećanje imuniteta

Med i slatko grožđe su mešavina prepuna mnogih vitamina i minerala koji pojačavaju imuni sistem i pomažu u borbi protiv infekcija. Protiv-upalna i antibakterijska svojstva sušenog voća i meda štite vas od groznice, infekcija i mnogih vrsta bolesti.

Med i slatko grožđe recept i upotreba

Prvo operite suvo grožđe sa malo vode i odmah osušite ubrusom. Iseckajte suvo grožđe na komadiće. Uzmite manju sterilisanu staklenu teglu gde ćete čuvati ovo suvo voće. Zatim dodajte med tako da prekrije suvo grožđe. Pomešajte i dobro zatvorite teglu.

Sad je ovo suvo voće u medu spremno za konzumaciju. Ali da bi se ukus meda u potpunosti pomešao sa suvim grožđem, biće potrebno 7- 10 dana.

Uzimajte 1-2 kašičicu ove mešavine svakog dana.

Starija deca sa niskom energijom ujutru će definitivno imati koristi od ovog recepta.

Med i slatko grožđe u kombinaciji ostaju sveži 3-5 meseci.