Med od borovih iglica je izuzetno lekovit - pre svega za kašalj i respiratorne probleme.

Borove iglice možda nisu prva stvar koja vam padne na pamet kad pomislite na prirodni biljni lek, ali zapravo imaju puno prednosti! Najbolji deo je što se iglice četinara lako mogu naći tokom cele godine, čak i u jesen i zimu.

Ovaj prirodni lek za kašalj lako je napraviti i koristan je za smirivanje kašlja i grlobolje.

Iglice većine vrsta borova imaju i jestiva i lekovita svojstva. Aromatične su i imaju antibakterijska svojstva, pored toga što ublažavaju bol.

Borove iglice, zajedno sa većinom ostalih iglica četinara, sadrže puno vitamina C i mogu se koristiti kao ekspektorans protiv kašlja i za ublažavanje zagušenja u grudima.

Kada se čaj od borovih iglica kombinuje sa medom da bi se napravio svojevrsni sirup, to je vrlo korisno za smirivanje suvog i nadraženog grla i pomaže u smirivanju kašlja.

Pored bora, ostale iglice četinara koje možete koristiti u ovom receptu su jela ili smreka.


Med od borovih iglica recept

Sastojci:

¼ šolja svežih borovih iglica (po mogućnosti od belog bora)

½ šolja filtrirane vode

½ šolja sirovog meda

Priprema:

Stavite vodu i borove iglice u lonac i polako dovedite do vrenja. Sastojci treba da se krčkaju 10 minuta ili dok iglice ne porumene. Voda treba da bude zeleno-žute boje.

Procedite borove iglice iz vode i vratite vodu nazad u lonac.

Dodajte med u lonac i pustite da lagano proključa. Nastavite da kuvate sastojke dok se ne dobije smeša sirupaste koenzistencije.

Nakon što postignete pravu koenzistenciju, premestite tečnost u staklenu teglu koja se može zatvoriti i pustite da se ohladi.

Za upotrebu uzmite 1 ili 2 kašičice po potrebi za kontrolu kašlja i smirivanje grla.

Stavite u frižider između upotrebe.

Med od borovih iglica - kako se koristi?

Uzimajte po jednu kašiku ovog meda (15 ml) svaka dva sata po potrebi za ublažavanje kašlja, ublažavanje zagušenja grudnog koša ili za umirenje suvog i nadraženog grla.

Med od borovih iglica je bezbedan za decu uzrasta od 2 godine i starije, ali mališanima svakako dajte manju dozu i obavezno se prvo konsultujte sa pedijatrom.

Osim što je lekovit, med od borovih iglica je vrlo ukusan.

Med od borovih iglica - prednosti upotrebe

Borove iglice imaju pet puta veću koncentraciju vitamina C od limuna.

Med od borovih iglica može pomoći kod stanja poput umora, bolesti srca i proširenih vena.

S obzirom na to da sadrži toliko vitamina C, to je i pojačivač imunološkog sistema koji pomaže u borbi protiv bolesti i infekcija.

Borove iglice imaju visok nivo vitamina A, koji pomaže vašem vidu, poboljšava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i doprinosi regeneraciji kose i kože.

Pomaže kod depresije, alergija i visokog krvnog pritiska.

Med od borovih iglica sadrži antioksidante koji pomažu u smanjenju slobodnih radikala u vašem telu.

Ne zaboravimo na izuzetne blagodeti kojima je doprinela upotreba sirovog meda, idealno iz lokalnog izvora. Med je poznat po svojim umirujućim svojstvima za grlo.

Široko se koristi kao produktivno sredstvo za suzbijanje kašlja. Sirovi med takođe ima antibakterijska i protiv-upalna svojstva koja će vam pomoći da smanjite otok i bol u grlu dok se borite protiv bilo kakvih bakterija.