Perga, koja se naziva i pčelinji hleb, jeste fermentisani pčelinji polen koji pčele ''pakuju'' u saće i koji zadržava svoj heksagonalni oblik saća nakon što se izvadi.

Sa svojim prijatnim blagim, slatko-kiselim ukusom, perga je nesumnjivo jedan od najukusnijih pčelinjih proizvoda.
Međutim, pored ukusa, perga pruža i neverovatno lekovito dejstvo - kao i svi drugi pčelinji proizvodi.

Šta je perga?

Perga ili pčelinji hleb je zapravo polen vrhunskog kvaliteta, prepun zdravih enzima, meda, nektara i korisnih mikroorganizama. Sveže ubrani polen mlade pčele obrađuju i ostavljaju za fermentaciju tri meseca dok ne postane perga ili pčelinji hleb.

Pčelinji hleb je osnovna hrana iz pčelinje porodice i igra bitnu ulogu u proizvodnji ostalih pčelinjih proizvoda. To je zato što se proizvodnja meda, voska i matičnog mleča smanjuje kada nema pčelinjeg hleba.

Perga sadrži 27 esencijalnih minerala, proteina, aminokiselina, masnih kiselina, koenzima, ugljenih hidrata i osnovnih vitamina koji joj daju visoku hranljivu vrednost. Ovako bogat nutritivni sastav svrstava pergu ili pčelinji hleb u kategoriju kompletnih namirnica koje pomažu dugotrajnom jačanju tela.

Lako je svarljiva, a dugo zadržava svoja svojstva ako se pravilno čuva zbog sadržaja mlečne kiseline.

Perga ili pčelinji hleb: koje su zdravstvene prednosti?

Prema narodnoj medicini, perga ili pčelinji hleb se preporučuje ljudima koji pate od bolesti digestivnog sistema i bolesti jetre. Pomaže jetri da dobro funkcioniše i detoksifikuje telo. Smanjuje nivo holesterola i preporučuje se kod ateroskleroze.

Takođe je vrlo efikasna kod poremećaja urinarnog trakta i prostate. Poboljšava apetit, poboljšava tonus kože i ima podmlađujući efekat na telo.

Perga je zaista jedinstveni pčelinji proizvod sa specifičnim biohemijskim karakteristikama i terapeutskim svojstvima, uključujući:


• Poboljšanje funkcionisanja jetre
• Snižavanje nivoa triglicerida i holesterola u krvi
• Deluje kao sredstvo za detoksikaciju i podstiče varenje
• Smanjuje stres i umor, dajući više energije
• Ublažava glavobolju i proređuje pojavu migrene
• Anti-age dejstvo, stimuliše dugovečnost
• Smanjuje rizik od raka, pomažući i tokom hemoterapije
• Sprečava i leči anemiju
• Prirodni energizirajući proizvod, povećava izdržljivost
• Ima antibakterijsko i anti-inflamatorno dejstvo.

Perga upotreba i doziranje

Perga može da se konzumira svakodnevno u odgovarajućim dozama tokom najmanje 6 nedelja. Pogodna je i za decu i za odrasle, a uobičajena preporučena doza je 1 kašičica dnevno, po mogućnosti 30 minuta nakon doručka.
Ukus perge i polena je odličan u musliju ili kaši od žitarica za doručak.

Perga je odlična i kada se umeša u mleko ili jogurt, ali je takođe odlična i kada se konzumira samostalno.

Činija sa žitaricama i orašastim plodovima za doručak - sa kašikom perge i kašičicom meda - veoma je ukusna i neverovatno zdrava opcija za doručak ili užinu.

Čuvajte pergu samostalno ili u medu (50%) na suvom i hladnom mestu gde temperature ne prelaze 15-20°C, u dobro zatvorenim posudama.

Da biste bili sigurni da je perga visokog kvaliteta, proverite da li ispunjava sledeće kriterijume:

- Treba da bude sirova, bere se direktno sa pažljivo negovanih pčelinjaka.
- 100% prirodni pčelinji hleb ima smeđu boju i slatko-kiseli ukus.
- Dolazi od strane specijalizovanog proizvođača koji prodaje prirodni i nepromenjeni pčelinji hleb.