Sigurno se često pitate kako bi bilo dobro da možete da napravite razliku između toga koji je med pravi (čist, sirov) ili lažan. Prema istraživanjima, više od 3/4 ukupne količine meda prodate u prehrambenim prodavnicama nije baš ono što pčele proizvode.

Rezultati ovih istraživanja pokazuju da je polen često uklonjen iz proizvoda sa oznakom „med“ metodom ultrafiltracije. Bilo koji proizvod koji je ultrafiltriran i koji više ne sadrži polen nije med.

Ultrafiltriranje je visokotehnološki postupak gde se med zagreva, ponekad zaliva vodom, a zatim pod visokim pritiskom cedi kroz izuzetno male filtere kako bi se uklonio polen - što je jedini siguran dokaz koji identifikuje izvor meda. Ovaj postupak zapravo poništava kvalitet meda.

Mnogi proizvodi označeni kao ''med'' (u daljem tekstu ćemo ih nazivati ''lažni med'') koji se nalaze na policama velikih marketa i prehrambenih prodavnica smatraju se čak i nebezbednim zbog kontaminacije antibioticima, teškim metalima i usled ukupnog nedostatka polena koji sprečava praćenje njegovog porekla.

Pravi vs. lažni med - u čemu je razlika?

Pčele prave med od nektara koji sakupljaju od cveća, drugih biljnih sokova i medljike (medene rose). Boja, aroma i koenzistencija meda zavise od toga sa kojeg cveća su se pčele hranile.

Med je uglavnom mešavina šećera, najviše fruktoze i glukoze. Ali med ima i posebne arome i svojstva koja potiču od cvetova i prirodne obrade pčela.
Lažni med je uglavnom med pomešan sa drugim zaslađenim sirupima. Ovi sirupi potiču iz biljaka poput šećerne trske, kukuruza ili pirinča. Mogu biti jeftiniji i lakši za proizvodnju od pravog meda.

Možda ovi dodati sirupi nisu uvek štetni, ali oni svakako mogu imati različite profile hranljivih sastojaka, nivo slatkoće, glikemijski indeks i podvrgnuti su različitoj obradi.

Kako biste mogli da uživate u ukusu i lekovitim prednostima pravog meda - onda treba da konzumirate pravi, a ne lažni med. Srećom, još uvek postoje savesni proizvođači meda koji na tržište izbacuju isključivo čist, sirov, odnosno pravi med.

Evo gde možete da kupite proveren i pravi med.


11 pouzdanih testova da prepoznate da li je med pravi ili lažan

Gustina meda
Pravi med: Prilično je gust i treba vremena da se prebaci sa jedne na drugu stranu tegle.
Lažni med: Uopšte nije gust, već je vrlo lagan i tečan.

Miris/aroma meda
Pravi med: Ako imate iskustva, zapravo možete osetiti blagu aromu meda, koja verovatno potiče od mirisa cvetova od kojih je sakupljen nektar.
Lažni med: Uglavnom nema nikakvog ili samo industrijsko-kiselog mirisa.

Ukus meda
Pravi med: Ukus nestaje za nekoliko minuta. Ako zagrejete i ohladite pravi med, promeniće ukus i izgubiti sve lekovite i hranljive vrednosti.
Lažni med: Ukus će ostati još malo zbog dodatih šećera i zaslađivača.

Lepljivost meda
Pravi med: Teži da ne bude lepljiv kada se trlja između prstiju.
Lažni med: Prilično je lepljiv zbog visokog procenta dodatih zaslađivača i aditiva.

Metoda rastvaranja
Pravi med: Ne rastvara se u vodi, ali će se nakupiti i taložiti na dnu. Razređuje se nakon nekog vremena mešanja. Kada se pomešaju jednake količine meda i metilovanog alkohola, med se taloži na dnu.
Lažni med: Ostaje nekoherentan i odmah se rastvara u vodi. Rastvara se u metilovanom alkoholu, dok čini rastvor ''mlečnim''.

Pri zagrevanju meda
Pravi med: Ako zagrejete pravi med, on se brzo karamelizuje i ne stvara penu.
Lažni med: Nikada se ne karamelizuje i ne formira penu, već postaje mehurast zbog dodatih šećera i vode.

Test apsorpcije
Pravi med: Nekoliko kapi izlivenih na upijajući papir se ne upije. Kad se nalije na komad bele tkanine, neće ostaviti mrlje.
Lažni med: Upija se u blot-papir (za upijanje). Ostavlja mrlje na belom komadu tkanine.

Test plamenom
Pravi med: Ako uronimo šibicu u med, ona se lako ''pali'' bez oklevanja.
Lažni med: Šibica se ne pali lako zbog prisustva vlage.

Test sa hlebom
Pravi med: Kada se namaže na krišku hleba, kriška se stvrdne u roku od nekoliko minuta.
Lažni med: Hleb vlaži zbog sadržaja vlage.

Test sa žumancetom
Pravi med: Kada se sipa u posudu gde se nalazi samo žumance i data smeša se meša, žumance se čini kao da je kuvano.
Lažni med: Nema uticaja na žumance.

Nečistoće
Pravi med: Prisustvo nečistoća: čestice prljavog izgleda, polen i delovi pčelinjeg tela.
Lažni med: odsustvo nečistoća.