Beli luk i med se koriste u tradicionalnim lekovima širom sveta.
Glavni aktivni sastojak belog luka je alicin, koji mu daje antibakterijska svojstva i svojstva u borbi protiv raznih bolesti.

Primećeno je da usitnjavanje ili drobljenje čena svežeg belog luka oslobađa više alicina nego korišćenje celog čena u celini. Da biste postigli maksimalnu korist od belog luka, najbolje je da što pre konzumirate sveže isceđen ili izdrobljen čen belog luka - jer stajanjem gubi nivo alicina.

Med sadrži prirodne antioksidanse flavonoide i polifenole - hemikalije koje pomažu u borbi protiv upala u telu. To je bitno za jačanje imunološkog sistema i sprečavanju određenih bolesti. Med takođe ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.

Beli luk i med - zdravstvene prednosti

Beli luk i med se tradicionalno koriste za lečenje prehlade i kašlja. Takođe jačaju imuni sistem i pomažu u ublažavanju simptoma astme.

Arapska tradicionalna medicina preporučila je beli luk u lečenju srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, artritisa, zubobolje, zatvora i infekcija.

Antibakterijsko delovanje

Beli luk je jedan od najjačih prirodnih antibiotika i u kombinaciji sa medom samo pojačava svoje dejstvo.

Beli luk i med uništavaju bakterije kada se koristi svaki sastojak zasebno - dok je kombinacija belog luka i meda još bolja.

Kombinacija belog luka i meda usporava ili zaustavlja bakterijsku infekciju - uključujući Streptococcus pneumonia, Staphilococcus aureus i Salmonella.

Antivirusno delovanje

Neke vrste meda takođe imaju moćna antivirusna svojstva. Ovo može pomoći u lečenju ili sprečavanju prehlade, gripa i drugih bolesti izazvanih virusima.

Na primer, dokazano je da Manuka med zaustavlja rast virusa gripa.

Bolje zdravlje srca

Beli luk i med su odlična lekovita kombinacija za jačanje zdravlja srca. Naime, antioksidansi u medu štite od srčanih bolesti, dok beli luk deluje na smanjenje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara tako što:

• snižava visok krvni pritisak
• snižava visok nivo holesterola
• sprečava pojačano zgrušavanje krvi (razređuje krv)
• sprečava aterosklerozu.

Molekuli sumpora u belom luku takođe mogu pomoći u zaštiti srčanih mišića od oštećenja i učiniti krvne sudove elastičnijim. Ovo pomaže u sprečavanju bolesti srca, krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Bolje zdravlje mozga

I beli luk i med imaju puno antioksidativnih jedinjenja. Ove zdrave hemikalije pomažu u ravnoteži vašeg imunološkog sistema i sprečavanju bolesti. Takođe mogu zaštititi mozak od uobičajenih bolesti poput demencije i Alchajmerove bolesti.

Snažni antioksidansi iz belog luka mogu pomoći u zaštiti mozga od oštećenja usled starenja i bolesti. Ovo može pomoći u poboljšanju pamćenja, koncentracije i fokusa kod ljudi.

Kako se koriste beli luk i med?

Sveže izgnječeni ili iseckani beli luk ima najviše zdravstvenih prednosti. Beli luk u prahu i ostareli ekstrakt belog luka takođe sadrže puno zdravih jedinjenja. Ulje od belog luka ima manje zdravstvenih svojstava, ali se i dalje može koristiti za kuvanje.

Neke studije pokazuju da možete dobiti zdravstvene koristi od dnevne doze od 150 do 2.400 miligrama belog luka u prahu.

Beli luk i med recept

Očistite i iseckajte/ispasirajte 12 čenova belog luka.
Pripremite čistu, sterilisanu staklenu teglu i sipajte u nju oko 335 g meda (oko 1 šolje meda).

Umešajte pripremljen beli luk u med i zatvorite teglu.

Držite smesu na tamnom mestu 7 dana. Nakon toga, beli luk i med su spremni za konzumaciju.

Uzimajte supenu kašiku ove smese od belog luka i meda svako jutro na prazan stomak.