Cimet i med su dva prirodna sastojka sa neverovatnim zdravstvenim prednostima. U kombinaciji, mogu izlečiti skoro svaku bolest.

Kao što znate, med proizvode pčele i vekovima se koristi i kao hrana i kao lek.

Cimet je poznat kao začin, prevashodno za slatka jela i napitke - ali on nam pruža mnogo više od slatkastog ukusa.

Cimet je jedan od najzdravijih začina na svetu. Potiče iz kore drveta Cinnamomum, koja se suši i uvija u ono što je obično poznato kao štapići cimeta. Cimet je inače dostupan u obliku štapića, mleven u prah ili kao ekstrakt.

Postoje dve glavne vrste cimeta:

• Kasia cimet (kineski cimet) - ova sorta je najpopularnija vrsta u supermarketima. Jeftiniji je, lošijeg kvaliteta od cejlonskog cimeta i ima neke potencijalne neželjene efekte.

• Cejlonski cimet (pravi cimet) - onaj koji treba koristiti i koji ima zdravstvene prednosti bez nuspojava. Kvalitetniji i skuplji od kasia cimeta.
Zdravstvene koristi cimeta povezane su sa aktivnim jedinjenjima u njegovom esencijalnom ulju.

Većina zdravstvenih prednosti meda povezana je sa aktivnim jedinjenjima koja su najviše koncentrisana u visokokvalitetnom, nefiltriranom medu.
Kada se kombinuju cimet i med - dobijamo neverovatan prirodni lek koji leči ogroman broj bolesti i stanja.

Cimet i med - zdravstvene prednosti

Smeša bogata antioksidansima

Antioksidansi su supstance koje vas štite od nestabilnih molekula zvanih slobodni radikali, koji mogu oštetiti vaše ćelije.

Med je bogat fenolnim antioksidantima, koji su povezani sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Cimet je takođe antioksidant i u poređenju sa drugim začinima - cimet se nalazi na samom vrhu po sadržaju antioksidanata.

Konzumacija meda i cimeta zajedno može vam dati snažnu dozu antioksidanata.

Jači imuni sistem

Redovna konzumacija meda i cimeta može pojačati vaš imunološki sistem i zaštititi vas od stranih bakterija i virusa. Oba sastojka su bogat izvor antioksidanata i imaju antibakterijska svojstva. Mogu pomoći u poboljšanju zdravlja digestivnog sistema i borbi protiv različitih bolesti povezanih sa probavnim sistemom. Takođe mogu imati koristi za zdravlje creva.

Protiv upale

Cimet i med u kombinaciji mogu smanjiti upalu. Hronična upala u organizmu povećava rizik od hroničnih bolesti.

Smanjenje rizika od srčanih bolesti

Smeša meda i cimeta može smanjiti rizik od srčanih bolesti, jer može pomoći u smanjenju nekoliko faktora rizika: povišeni nivo LDL (lošeg) holesterola i triglicerida. Med takođe može povećati HDL (dobar) holesterol. Takođe postoje dokazi da cimet i med uzrokuju umereno smanjenje krvnog pritiska.

Obe ove namirnice su bogate antioksidantima, koji imaju višestruku korist za srce. Polifenolni antioksidanti poboljšavaju protok krvi u srcu i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, smanjujući rizik od srčanog i moždanog udara.

Med i cimet takođe mogu pomoći u sprečavanju bolesti srca, jer smanjuju upalu.

Brže zarastanje rana

Kada je u pitanju lokalna primena na koži, cimet i med mogu pomoći u lečenju kožnih infekcija. Deluju protiv bakterija i smanjuju upalu, što su dve osobine koje su veoma važne kada je reč o bržem zarastanju kože.
Kada se nanosi na kožu, med se uspešno koristi za lečenje opekotina. Takođe može lečiti čireve na stopalima povezane sa dijabetesom.
Cimet i med deluju i protiv akni na koži.

Kontrola dijabetesa

Redovno konzumiranje cimeta je dobro za one koji imaju dijabetes. Takođe može pomoći u prevenciji dijabetesa. Brojne studije su pokazale da cimet smanjuje nivo šećera u krvi natašte kod ljudi koji su bolesni. Cimet zapravo čini ćelije osetljivijim na hormon insulin i pomaže šećeru da pređe iz krvi u ćelije.

Studije su takođe pokazale da med utiče na nivo šećera u krvi manje značajno od šećera.

Cimet i med su puno zdraviji od šećera za zaslađivanje čaja.

Gubitak kilograma

Postoje dokazi da cimet i med u kombinaciji pomažu u gubitku kilograma. Zamena šećera medom doprinosi manjem debljanju, dok cimet podstiče brže sagorevanje kilograma.

Cimet i med recept

Stavite 1 šolju vode da proključa. Zatim dodajte ½ kašičice cejlonskog cimeta u prahu. Neka tečnost ključa, dok se količina vode ne smanji za pola. Procedite tečnost i sačekajte da se ohladi. Sada dodajte 1 kašičicu sirovog, nefiltriranog meda i po želji možete dodati 1 kašiku soka od limuna ili limete. Na ovaj način ste obogatili smesu cimeta i meda vitaminom C - što je još jači lek za poboljšanje imunog sistema.

Takođe možete da pomešate dve supene kašike meda i 1/2 kašičice cimeta, tako da dobijete ujednačenu pastu. Namažite ovaj zdravi namaz svako jutro na parče integralnog dvopeka i pojedite na prazan stomak.

Kako se koriste cimet i med?

Obavezno kupite nefiltrirani med, jer većina visoko-prerađenog meda na policama supermarketa ne nudi nikakve zdravstvene prednosti!
Obratite pažnju i na ovo: cimet sadrži jedinjenje zvano kumarin, koje u velikim dozama može biti toksično. Sadržaj kumarina je mnogo veći u kasia cimetu nego u cejlonskom cimetu.

Možete sigurno da konzumirate do 1 kašičice (oko 5 grama) cejlonskog cimeta dnevno.

Da biste koristili cimet i med za lečenje infekcije kože, pomešajte med sa malom količinom cimetovog ulja i nanesite direktno na inficiranu kožu.