Jabukovo sirće i med su zaista neverovatna lekovita kombinacija - koja se konzumira već hiljadama godina. Ali lekovita moć ove smese - koja se inače naziva i oksimel - uglavnom prevazilazi lekovita svojstva svakog njenog pojedinačnog sastojka.

S tim u vezi, jabukovo sirće i med imaju nekoliko dokazanih zdravstvenih prednosti, kada se primenjuju lokalno i kada se uzimaju oralno. A kada se pomšaju u jedinstveni sirup - zdravstvene prednosti su mnogo veće!

Jabukovo sirće i med - prednosti jabukovog sirćeta

Kao prvo, sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi.

Mala naučna studija iz 2015. godine otkrila je da pijenje jabukovog sirćeta pre obroka ne samo da povećava unos glukoze u mišiće - već smanjuje i nivo insulina u arterijskoj plazmi i povećava protok krvi u mišićima kod osoba sa oštećenom tolerancijom na glukozu ili predijabetesom. Ova studija pokazuje da jabukovo sirće može biti korisno za poboljšanje insulinske rezistencije i kontrole glukoze kod ljudi sa predijabetesom.

Još jedna prednost jabukovog sirćeta je što ima antimikrobna svojstva. Dokazano je da inhibira rast Ešerihije koli, gljivice Candida albicans i bakterije Staphilococcus aureus. Zbog svojih antibakterijskih svojstava, jabukovo sirće se lokalno koristi za lečenje određenih kožnih oboljenja.

Jabukovo sirće i med - prednosti meda

Med ima antiinflamatorna, antibakterijska i antioksidativna svojstva. Istraživanja pokazuju da može smanjiti rizik od srčanih bolesti, pospešiti zarastanje rana i ublažiti dijareju povezanu sa gastroenteritisom. Studije takođe pokazuju da med može suzbiti kašalj i smanjiti anksioznost i depresiju.

Kada uzimate med, odlučite se za sirovu sortu kako biste dobili maksimalnu količinu hranljivih sastojaka.

Poput jabukovog sirćeta, i med ima antimikrobna svojstva. Lokalno nanošenje meda može pospešiti zarastanje zaraženih rana poput ogrebotina, akni i lezija. Antimikrobne prednosti meda pripisuju se njegovom sadržaju vodonik-peroksida, kiselosti i visokoj osmolarnosti, što samo znači da je med visoko koncentrovani rastvor.

Med takođe može da umiri probavne probleme i leči upalu grla. Ako vas boli grlo ili patite od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), gastritisa, zatvora, dijareje ili gastroenteritisa - uzimanje meda može da smiri vaše simptome.

Kombinovanje jabukovog sirćeta sa medom poboljšava pojedinačne zdravstvene koristi bilo kog od ovih pojedinačnih sastojaka.

Mnogi smatraju jabukovo sirće i med ukusnom kombinacijom, jer slatkoća meda pomaže da se ublaži opor ukus jabukovog sirćeta.

Smatra se da konzumacija ovog tonika pruža mnoge zdravstvene koristi.

Jabukovo sirće i med - upotreba

U narodnoj medicini 1 kašika (15 ml) jabukovog sirćeta i 2 kašičice (21 grama) meda razblaži se u 240 ml tople vode. Ova smesa se koristi kao umirujući tonik pre spavanja ili nakon buđenja.

U ovoj toploj smeši možete uživati kao takvoj ili dodati ukus limuna, đumbira, sveže nane, kajenskog bibera ili mlevenog cimeta. Ako imate refluks kiseline ili gorušicu, najbolje je da ga popijete sat vremena pre nego što legnete da biste smanjili simptome.

Jabukov sirće i med su komplementarni sastojci u kulinarskom kontekstu. Zajedno mogu napraviti divnu podlogu za prelive salata, marinade i poslužiti za kiseljenje povrća.
Međutim, sigurnost kombinovanja jabukovog sirćeta i meda za malu decu nije proučavana.
Jabukovo sirće je uglavnom sigurno za svakodnevno konzumiranje, u malim količinama i razblaženo sa vodom. Med je takođe siguan u malim količinama, za one starije od 12 meseci. Podsećamo da deca mlađa od godinu dana ne treba da uzimaju med - zbog opasnosti od botulizma. Jedenje velikih količina meda nije preporučljivo zbog visokog sadržaja šećera.