Kurkuma i med, mešavina poznata kao ''zlatni'' med, spada u najmoćnije prirodne antibiotike.

Kurkumu u kombinaciji sa medom ne možete da zanemarite kao odličan prirodni lek, koji se već hiljadama godina koristi u ajurvedskoj medicini. Poslednjih godina njegova upotreba je eksponencijalno porasla u alternativnoj medicini i ishrani.

Kurkuma i med - koje su prednosti ove ''zlatne'' mešavine?

Kurkuma, biljka poreklom iz Indije, možda je uobičajeni kuhinjski začin za recepte koji uključuju kari, ali je isto tako i izvanredan antibiotik. Takođe se odlikuje moćnim sposobnostima zaštite nervnog sistema i anti-inflamatornim, antikancerogenim, antivirusnim, anti-gljivičnim, anti-tumorskim svojstva koja uništavaju bakterije koje uzrokuju bolesti i jačaju imunitet našeg tela.

Kod kurkume kao prirodnog antibiotika je dobra stvar što nema negativne efekte na crevnu mikrofloru, za razliku od sintetičkih antibiotika.

Kurkuma se inače često upoređuje sa kineskim ginsengom, a poseduje poznato lekovito jedinjenje kurkumin. Upravo je kurkumin, koji je polifenol po prirodi, identifikovan kao esencijalni bioaktivni sastojak u preko 150 terapijskih aktivnosti.

Kurkumin je lekovitiji od mnogih farmaceutskih lekova kao što su anti-inflamatorni lekovi, antidepresivi, antikoagulanti, lekovi protiv bolova, lekovi za dijabetes, lekovi za artritis, lekovi za holesterol i steroidi.
Koliko je med lekovit - sigurno ste već dobro upoznati. To znači da u kombinaciji, kurkuma i med čine pravu lekovitu ''bombu''!

Kada se pomeša sa medom, kurkuma postaje neprocenjiv prirodni lek za veliki broj tegoba i bolesti, uključujući:

• Loša probava
• Gojaznost (kurkuma i med za mršavljenje)
• Prehlada (kurkuma i med za imunitet)
• Grip
• Astma
• Hipertenzija
• Visok krvni pritisak
• Visok šećer u krvi
• Artritis i reuma (kurkuma i med za zglobove)
• Dijabetes
• Bolesti srca
• Visok holesterol
• Depresija i anksioznost
• Upala rana i opekotine
• Ekcem, psorijaza i akne (kurkuma i med za lice)
• Efekti starenja (štiti jetru i bubrege)



Kurkuma i med recept

Sastojci:

  • 1 supena kašika praha kurkume
  • 100 g čistog, sirovog pčelinjeg meda
  • na vrh kašičice crnog bibera
  • 1 kašičica soka od limuna (po želji)
  • 2 supene kašike nefiltriranog, sirovog jabukovog sirćeta (takođe opciono).

 

Priprema:

Pripremite teglu sa 100 g sirovog meda i zatim mu dodajte potrebnu količinu praha kurkume i bibera na vrh kašičice. Sve ovo dobro promešajte, tako da dobijete homogenu, ujednačenu smesu.

Po želji možete da dodate i limunov sok i jabukovo sirće - budući da na taj način podižete nivo lekovitosti ovog prirodnog preparata. Stoga, dodajte ove prirodne sastojke ako želite i takođe ih dobro umešajte u smesu.

Dobijeni ''zlatni'' med, odnosno kombinaciju kurkume i meda čuvajte u čistoj, sterilisanoj staklenoj tegli u frižideru - najduže 2 nedelje. Ne zaboravite da hermetički zatvorite teglu, kako biste sačuvali kvalitet i svežinu proizvoda.

Ukoliko primetite da je zlatni kurkuma med poprimio nekako ''metalni'' ukus - nemojte ga konzumirati.

Kurkuma i med: Upotreba i doziranje

Kurkuma i med se uzimaju u tačno predviđenoj dozi - pre svega na osnovu zdravstvenog stanja koje želite da tretirate.

Za jačanje imuniteta i kod sezonskih alergija:

Svakodnevno uzimajte po jednu supenu kašiku zlatnog kurkuma meda.
Kod prehlade, gripa i infekcije gornjih disajnih puteva:

• 1/2 kašičice na svaki sat tokom 1. dana tretmana
• 1/2 kašičice na svaka 2 sata tokom 2. dana tretmanaa
• 1/2 kašičice 3 puta dnevno tokom 3. dana tretmana.

Za tretman respiratornih simptoma i bolesti (astma, bronhitis, problemi sa plućima):

• 1/2 kašičice 3 puta dnevno.
Kurkuma i med se uzimaju na sledeći način:
• Prilikom konzumiranja zadržite ''zlatni'' med u svojim ustima dok se potpuno ne istopi.
• Uzimajte pre jela ako imate problema sa respiratornim tegobama i bolestima.
• Uzimajte u toku jela ako imate problem sa probavnim sistemom.
• Uzimajte odmah po završetku jela ako imate problem sa bubrezima i debelim crevom.

Poput kurkume, cimet, takođe, sadrži moćne antioksidativne polifenole. Zapravo, cimet bi mogao biti jedna od najgušće upakovanih antioksidativnih supernamirnica za koje znamo.

Kurkuma i med i cimet su moćna antioksidativna i protiv-upalna kombinacija koja pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, pomažući u sprečavanju oksidativnih oštećenja i održavajući nas zdravima.

U ovom tekstu možete pročitati kako se kombinuju kurkuma, med i cimet.