Med je odličan izvor jednostavnih ugljenih hidrata. Sam nektar sastoji se uglavnom od saharoze i vode. Pčele dodaju enzime koji stvaraju dodatna hemijska jedinjenja i posebnu hranljivu vrednost meda, a zatim pretvaraju saharozu u fruktozu i glukozu. Nakon isparavanja vode, rezultujući proizvod je otporan na kvarenje. Otuda zanimljiva činjenica o medu da ne može da se pokvari!

Veoma je bogat korisnim biljnim jedinjenjima i nudi obilje zdravstvenih prednosti. Med je posebno zdrav kada se koristi umesto rafinisanog šećera (100% prazne kalorije).

1 kašika (21 grama) 100% čistog pčelinjeg meda sadrži:

Med kalorije: 64
Masti: 0g
Natrijum: 0mg
Ugljeni hidrati: 17g
Vlakna: 0g
Šećeri: 17g
Proteini: 0g


Med kalorije

Jedna kašika prirodnog meda sadrži 64 kalorije.

Kada je u pitanju med kalorije potiču od ugljenih hidrata, naročito šećera. Šećer u medu je oko 50% glukoze i 50% fruktoze. Glikemijski indeks meda zavisi od vrste meda koju ste kupili, ali stručni izvori procenjuju da to bude oko 58 sa glikemijski opterećenjem od 12. Poređenja radi, glikemijski indeks šećera (saharoze) je 65.

Šećer, dakle, ima veći glikemijski indeks (GI) od meda, što znači da brže podiže nivo šećera u krvi. To je zbog većeg sadržaja fruktoze i odsustva minerala u tragovima.

Ali med ima malo više kalorija od šećera, iako je slađi, pa ćete se zadovoljiti sa znatno manjom količinom. Oba zaslađivača mogu dovesti do povećanja telesne težine ako se prekomerno koriste.

Kada je u pitanju med kalorije svakako treba uzeti u obzir ukoliko vodite računa o telesnoj težini. Poenta je konzumirati ga umereno, bez preterivanja - jer će u suprotnom dovesti do dobijanja na težini.

Zaključak: kalorije iz šećera su potpuno prazne, dok kada je u pitanju med kalorije potiču od prirodnog šećera. Pored toga, med je bogat vitaminima, mineralima, antioksidantima i drugim korisnim jedinjenjima - usled čega je neuporedivo zdravija opcija od rafinisanog šećera i drugih veštačkih zaslađivača.

Prirodni šećeri

Med se sastoji od 80% prirodnog šećera - uglavnom fruktoze i glukoze.

Zbog visokog nivoa fruktoze, med je slađi od običnog šećera.

Glikemijski indeks

Med ima ''zdrav'' glikemijski indeks (GI), što znači da se njegovi šećeri mogu postepeno apsorbovati u krvotok da bi se postigla bolja probava. Trebalo bi izbegavati prekomerno konzumiranje hrane sa visokim glikemijskim indeksom - koja bi dovela do povišenog oslobađanja insulina u našem telu kao rezultat stimulisanog pankreasa da metabolizuje nagli porast glukoze u krvi.

Sadržaj vode

Med se sastoji od 18% vode.

Većina pčelara veruje da ukoliko med ima manji sadržaj vode, to mu je bolja hranljiva vrednost.

Med - minerali i vitamini

U medu se nalazi: 2% minerala, vitamina, polena i proteina.

Kvalitet meda i njegov sadržaj minerala određuju poreklo i način prerade meda.

Generalno, tamniji med pruža korisnije vitamine i minerale od svetlijeg meda.

Med sadrži prirodne minerale i vitamine koji pomažu u metabolizmu nepoželjnog holesterola i masnih kiselina u organizmu - što zauzvrat sprečava gojaznost i promoviše bolje zdravlje.

Vitamini prisutni u medu su: B6, tiamin, niacin, riboflavin, pantotenska kiselina i određene aminokiseline.

Minerali koji se nalaze u medu uključuju kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum, natrijum i cink. Manuka med ima provodljivost veću od normalne, što je način merenja minerala u medu - oko 4 puta veću od cvetnog meda. Što je veća provodljivost, to je bolji hranljivi sastav meda.

Takođe, med se manje obrađuje od šećera. Sirovi med je najzdravija opcija i sadrži više antioksidanata i enzima nego pasterizovane sorte.

Proteini

Med sadrži količine proteina u tragovima u zavisnosti od proizvoda (do 0,06 g u nekim proizvodima od meda). Ovo su nedovoljne količine za doprinos dnevnim potrebama za proteinima. Stoga med svakako ne predstavlja proteinsku hranu.

Antioksidanti

Jedna od najboljih činjenica u vezi sa nutritivnim sastavom meda - ovaj prirodni zaslađivač bogat je fenolnim kiselinama i flavonoidima, koji su izvor prirodnih antioksidanata. I to bez masti i holesterola!