Med od uljane repice je monoflorna sorta meda koja potiče od polena i nektara biljke Brassica napus.
Ovaj beli med kremaste teksture i laganog, vrlo blagog ukusa se sve više ceni kao odličan prirodni lek. Popularan je čak i kod onih koji misle da ne vole med!
Zahvaljujući jedinstvenoj mešavini šećera u medu uljane repice, on kristališe vrlo brzo (obično u roku od deset dana) i vrlo se čvrsto steže.
Med od uljane repice se sakuplja na velikim zlatnim poljima cveta uljane repice (Brassica napus).
Sam med prepoznatljiv je po beloj ili puter-žutoj boji, prijatnoj aromi i blagom ukusu.
Kako pčelari proizvode med od uljane repice?
Da bi proizveli monoflornu sortu meda od uljane repice, pčelari će postaviti svoje košnice/pčelinjak unutar ili blizu gustih koncentracija uljane repice. To će zauzvrat omogućiti medonosnim pčelama da pretežno oprašuju i vade nektar uljane repice, omogućavajući proizvedenom medu da ima visoku koncentraciju repice, smatrajući ga monofloralnim.
Jedna prednost je što se uljana repica može saditi na jesen za prolećnu berbu, a na proleće za kasnu letnju berbu. To znači da košnica svake godine može proizvesti dve ture meda od uljane repice.
Iako ima prednosti u proizvodnji meda od uljane repice, postoje i izazovi.
Pčelari su svesni da med od uljane repice brzo kristališe i da ga je teško dobiti. Zahteva od njih da pažljivo prate košnice. Jednom kada se saće sakupi, med se obično izvadi u roku od jednog dana i odmah plasira na tržište.
Ako se brzom kristalizacijom meda repice ne upravlja pravilno, to može stvoriti probleme i košnici.
Med od uljane repice - zdravstvene prednosti:
- Zaceljivanje rana i opekotina
- Prijavljeni su pozitivni efekti upotrebe sirovog meda od uljane repice na ranama i opekotinama.
- Smanjivanje trajanja dijareje
- Potrošnja sirovog meda uljane repice smanjuje težinu i trajanje dijareje.
- Sprečavanje refluksa kiseline
Istraživanja su pokazala da med od uljane repice oblaže jednjak i želudac, te može smanjiti protok nesvarene hrane i želudačne kiseline nagore.
Protiv infekcija
Naučnici su odavno izvestili da med preko svojih proteina ima sposobnost da ubija bakterije.
U poređenju sa drugim sortama sirovog meda, med od uljane repice ima relativno nizak nivo antibiotske aktivnosti. Međutim, može se koristiti spolja za lečenje opekotina i kožnih bolesti, jer se pokazalo da ubrzava zarastanje rana, čisti i sprečava infekcije.
Nije dokazano da med od uljane repice sadrži dovoljne količine oksidaze i katalaze da katalizuje reakciju koja rezultira vodonik-peroksidom - što nekim sortama meda daje antibakterijski ili baktericidni efekat.
Ublažavanje simptoma prehlade i kašlja
Dokazano je da se med od uljane repice može pokazati korisnim za ublažavanje simptoma prehlade i kašlja. Svetska zdravstvena organizacija zapravo preporučuje med kao prirodni lek za kašalj.
Bogat antioksidansima
Visokokvalitetni sirovi med od uljane repice sadrži mnogo korisnih antioksidanata. Tu spadaju fenolna jedinjenja poput flavonoida i organskih kiselina.
Može da snizi trigliceride
Trigliceridi su povezani sa rezistencijom na insulin i glavni su pokretači dijabetesa tipa 2. Više studija je povezalo redovnu konzumaciju meda sa nižim nivoima triglicerida, posebno kada se koristi za zamenu šećera.
Predlog za posluživanje:
Med od uljane repice je ukusan namaz preko tosta, miksa žitarica ili ovsenih kolača.
Oprez:
Med od uljane repice nije pogodan za ljude sa teškom alergijom na polen ili druge pčelinje proizvode.
Med se ne sme davati deci mlađoj od 12 meseci.