Polen pčela, koji mnogi nazivaju „savršena hrana“, ima niz zdravstvenih prednosti.

Pčelinji polen sadrži više od 96 hranljivih sastojaka potrebnih za život, a sastoji se od čak 40% proteina.

Pčelinji polen ne treba mešati sa ostalim pčelinjim proizvodima poput meda, matičnog mleča ili saća. Ovi proizvodi ne smeju da sadrže polen ili da sadrže druge supstance.

Šta je pčelinji polen?

Pčelinji polen je hrana za pčele. Priprema se od sakupljenog cvetnog polena i proglašen je „savršenom hranom“ - jer se odlikuje skoro savršenom nutritivnom ravnotežom.

Pčele sakupljaju polen sa biljaka i odnose ga u košnicu, gde se čuva i koristi kao hrana za koloniju.

Polen je prirodna mešavina cvetnog polena, nektara, pčelinjih sekreta, enzima, meda i voska. Koristi se kao popularni dodatak ishrani. Promoviše se kao ''superhrana'' zbog svog bogatog nutritivnog profila koji uključuje tokoferol, niacin, tiamin, biotin, folnu kiselinu, polifenole, karotenoidne pigmente, fitosterole, enzime i koenzime.

Polen je prepun hranljivih sastojaka, aminokiselina, vitamina, lipida i sadrži preko 250 aktivnih supstanci.

Polen - zdravstvene prednosti

Proizvođači pčelinjeg polena ga preporučuju kao lek za astmu, bronhitis, rak, peptični čir, kolitis, razne vrste infekcija, uključujući hepatitis B i reumu.

Polen dejstvo:

• ublažava upalu
• deluje kao antioksidant
• poboljšava zdravlje jetre
• jača imuni sistem
• bogat dodatak ishrani
• olakšava simptome menopauze
• smanjuje stres i napetost
• ubrzava zarastanje kože.

Jači imuni sistemi

Pčelinji polen može imati značajan uticaj na zdravlje imunog sistema. Sadrži vitamine B, C, D i E, kao i kalcijum, magnezijum, selen, cistein i razne proteine. Ovi vitamini poboljšavaju snagu imunološkog sistema, što znači manji rizik od bolesti.

Otpornost na alergene

Jedna od najčešćih upotreba polena pčela je suzbijanje sezonskih alergija, poput polenske groznice. Smatra se da će konzumiranje polena pomoći telu da izgradi otpor na ove potencijalne alergene i, zauzvrat, smanjuje simptome alergije.

Polen pčela može pomoći telu da izgradi otpornost na alergije smanjenjem osetljivosti tela na polen. Ovo je slično načinu na koji vakcinacije mogu sprečiti bolesti. Pčelinji polen sadrži komade istih supstanci koje mogu pogoršati sezonske alergije, a konzumiranje u malim količinama može pomoći telu da postepeno stvara otpornost.

Povećana izdržljivost i energija

Mnogi sportisti koriste polen, kako bi poboljšali energiju i povećali svoju izdržljivost. Uzimajući u obzir da polen sadrži tako raznolike vitamine i minerale, ima smisla da koristi sportistima koji zahtevaju više energije i izdržljivosti.

Snižavanje holesterola i bolje zdravlje jetre

Pčelinji polen može pomoći u snižavanju visokog holesterola.

Polen pčela takođe pomaže u zaštiti jetre od oštećenja i čak može pomoći u popravljanju oštećenja jetre od alkoholizma i upotrebe droga.

Studija iz 2013. godine je otkrila da pčelinji polen pospešuje zarastanje ćelija jetre i štiti ih od oštećenja sa manje neželjenih efekata od silimarina.

Polen doziranje

Kapsule i tablete polena su dostupne na tržištu i obično sadrže između 500 i 1000 miligrama pčelinjeg polena. Većina proizvođača preporučuje dve kapsule od 450 do 580 miligrama, koje se uzimaju tri ili četiri puta dnevno.

Zagovornici alternativne medicine preporučuju da se započne sa dozom od 1/4 kašičice granula polena - koja se postepeno povećava do 2 kašike dnevno.

Obratite pažnju na simptome neželjene reakcije, uključujući svrab, otok, otežano disanje, vrtoglavicu i ozbiljne reakcije celog tela.

Pčelinji polen se može posuti žitaricama, jogurtom ili ovsenom kašom, dodati domaćoj granoli ili pomešati u smutije.

Polen se čuva na hladnom i tamnom mestu, u frižideru.

Potražite prirodne proizvode bez aditiva koji nisu zagrejani ili osušeni, što može uništiti prirodne enzime u polenu.

Svakako se savetuje konsultacija sa lekarom pre upotrebe pčelinjeg polena u medicinske svrhe.